2011. július 31., vasárnap

Ismét Joan

Igen, megint vasárnap és hó vége. Esős szomorú vasárnap lehetett volna de így persze nem az lett, mivel Kismaroson a szokásos hó végi nyers tanfolyam ismét megtartásra került és végre én is megint eljutottam.

Mindig lenyűgöz az a profizmus amivel Joan készíti az ételeket, és az az igényesség, mellyel nem enged a minőségből. Szeretem ahogy az alapanyagokat, ízeket használja és ahogy precízen elkészíti az ételeket, megtartva és ötvözve mindazt a tudást melyet korábbi étkezési módjaiból hasznosnak vélt (makrobiotika ayurvéda stb) Mindehhez nagyszerű gépeket, és konyhai eszközöket használva, a gyönyörű tálaló eszközökről nem is beszélve.

Jó volt megint hasonló gondolkodású emberek között lenni, és végre Erikát és a férjét is megismerhettem. A jobb fotókat náluk találjátok majd mert az én fényképezőgépem lemerült és a telefonom meg nem készít nagyon szép képeket.

A jóga gyakorlás után, finom bodzás-citromos-mézes limonádét kaptunk, majd elkezdődött az ebéd készítés.
A nagy kedvencem az a "nyári leves" volt, melyet reggel pár órával előbb készített el Joan. Igazi zöldség és fűszer kavalkád volt, melyet a kesudió joghurt harmonikusan körbeölelt. Mellé Napkekszet ettünk bazsalikomos pesztóval ( könyvben szerepel budapestó néven).


Célszerű előző este elkezdeni a kesu joghurttal. Finomra őrölt kesudió (vagy áztatott hámozott mandula) az arányok 1 csésze dió 2 csésze víz. Egy éjszaka és egy délelőtt állni hagyni, másnap már kellemesen savanykás lesz az íze. Én bevallom szoktam egy jó minőségű probiotikus kapszula tartalmát is bele tenni, főleg ha gyorsabb eredményt akarok. Többen beszámoltak róla hogy nem megsavanyodott hanem megpenészedett a készítményük, sajnos ez az alapanyag rossz minőségétől lehetett.
A leves hozzávalói 1 főre : 1 evőkanál vega mix, fél evőkanál kókusz olaj , finomra reszelt cukkini hámozott apró kockára vágott paradicsom kockázott kápia paprika kukorica és uborka. Fűszerezés: édes-nemes por paprika petrezselyemzöld bazsalikom 1 teás kanál citromlé pici shoyu bors és kesu joghurt. 2-3 órát állni hagyjuk hogy az ízek össze érjenek.


Az ebéd második fogása isteni finom szedres-őszibarackos torta volt. A legjobban nekem sz őszibarackos krém ízlett, mely lemaradt a fotóról, de nagyon finom volt (Joan könyvében ott lapul a recept)


Az őszibarack krémhez. 2 őszibarackot 1/2 csésze kókusz olajat 1/4 cs mézet 1 csésze lucama port és 2 evőkanál psyllium port adtunk. Fél órára jól lehűtöttük hogy a megfelelő állag kialakuljon. Nagyon finom volt, önálló krémkánt gyümölccsel és granolával is megállja a helyét!!

Kitárgyaltuk a kamutos "kenyér" titkát is, meg azt hogy még mely gluténmentes gabonából és hogyan készíthető el a mindennapi kenyerünk. Itt éppen aszalásra készíti elő Joan a cipókat ::))


A vacsora: Lasagna (könyv 152. oldal) kesu és mandula sajt ( a készítés fázisait is átvettük) átmeneti rizses saláta, karfiolos zöldséges saláta, zöld saláta és őszibarack csatni volt.

A lasagna titka egy jó minőségű zöldség hámozó, mellyel nagyon vékony, szinte átlátszó csíkokat lehet szelni a cukkiniből!!

Remélem még sokszor eljutok, de legalább kéthavonta jó lenne ::))

2011. július 18., hétfő

Finom sós karika


Eddig ez a legjobb nyers ropogtatnivalóm. Interneten találtam még télen, de most van több időm a kisérletezésre így sorba próbálgatom a korábban kijegyzetelt recepteket.

Ebben fél csésze áztatott hámozott mandula, fél csésze kesudió és egy csésze napraforgómag (mind áztatva) . Só pici agave szirup/  cayenne és fekete bors / friss oregánó és bazsalikom levelek/  4 aszalt paradicsom 1 fokhagyma gerezd és pici hagyma. Mindent aprítunk és annyi vízet adunk hozzá hogy elég sűrű massza legyen az egészből. A végén egy evőkanál őrölt lenmagot keverünk hozzá és negyed órát állni hagyjuk, hogy a nedvességet még felszívja. Ez után jól formázható a tészta, rudak, karikák stb. Én fekete szezámmagba mákba és napraforgó magba hempergettem.

Ami lemaradt: aszalni kell, én az első 2 órában 55 fokon aztán a szokásos 40 fok alatti hőmérsékleten aszaltam míg teljesen kiszáradt.

2011. július 14., csütörtök

Fagyi

Emlékeztek talán itt jeleztem, hogy lehet majd kapni jégkrém formákat. Ahogy megrendeltem, szóltak is nemsokára. Igaz nem mind maci forma volt, de erre a három félére beneveztem. Látszik hogy a pálcikát fordítva helyeztem be, de hát gyakorolnom kell ::)) Különben ez sikerült eddig a legfinomabbra : banán meggy és nagyon finom különleges kései cseresznye, fahéjjal és vaníliával bolondítva.
Kicsit sérültek a kivételkor, de csak a kapkodás eredménye, picit tovább kellett volna melengetni a formákat a kezemmel, és akkor hibátlanul előbújnak.

Bevallom vagy két hónapja, még májusban ettem egy fagyijáról híres cukrászdában egy kehely fagyit. Előtte csináltunk itthon nem csak gyümölcsös, hanem olyan "igazi" nyers fagyit magokból, meg kókuszvajból és egy csomó finom hozzávalóból. Mikor ezt a drága fagyit ettem pont az jutott eszembe, hogy igen ez jó, de semmivel sem jobb a nyers változatánál, sőt ::)) Azóta nem is kívántam meg bolti fagyit és ez nagyon jóóó. Hét végén vendégek jönnek, valószínű a "szendvicses" fagyit készítem majd, áfonyából mert szépen érik, remélem sikerülni fog.

2011. július 13., szerda

Paradicson saláta

Nagy kedvenc nálam a paradicsom, minden formában, most éppen bazsalikommal olajbogyóval lila hagymával, finom olíva olajjal na és persze egy kis sajttal, mely a jól ismert módon készült, most közepesen lágyra.
A Bio ABC ben vettem élesztő pelyhet, (ahogy Joan ajánlotta)  mely most sokkal sajtosabbá tette az egészet, tényleg van különbség még ebben is.