2012. május 13., vasárnap

Nyers étel ajándékba



A múlt héten kétszer is kapcsolatba kerültem  a Nyersétel Akadémiával.

1/ gyerekeim megleptek egy nyers édesség csomaggal (valamilyen kuponos akció volt ha jól tudom) melyet az Anyáknapi virág mellé kaptam. Minden nagyon finom volt, már amit meg tudtam kóstolni ::)) (fotó Gittától, mert nekem fotózásra csak az üres dobozok maradtak)
A kóstolóban az alábbi termékek voltak:

Narancsos mandula szelet 1 darab
Zserbó 1 darab
Áfonyás muffin 4 darab
Isler 2 darab
Álom csokigolyó 4 darab
Kókusztekercs 3 darab
csoki bon-bon 3 darab

 2/ Pénteken olyan cégnél dolgoztam akik megleptek. Nem is kicsit. Ételt rendeltek számomra a Vegafood-tól. Természetesen nyerset, Gittáéktól.
Finom pizzát és zserbót kaptam. (fényképezőgép megint nem volt nálam ((::
  • a pizza: Nagyon finom inkább zöldséges alapon (szépen formázva, éppen jó állagúra aszalva) volt a finom paradicsom szósz és azon a zöldségek.+csíra
  • zserbó egyszer ettem Gitta pootluckján. Akkor is nagyon ízlett. Most is nagyon finom volt, már amennyi maradt belőle, mert többen szerették volna megkóstolni ezt a finomságot .::))  
Mostanában kevés időm van nyers finomságokat készíteni, így rettentően örültem mindkét figyelmességnek.

2012. május 7., hétfő

mangó majonéz


Sikerült néhány szép érett mangóhoz jutnom, így kipróbáltam egy egyszerű "majonéz" receptet. Természetesen olaj (és tojás ::) nélkül.
Az alap édes ízt pici sóval gyömbérrel és citromlével ízesítettem. Igazi sűrű majonéz állagot kaptam, ez a pöttyökön is jól látszik.

Pácolt rizzsel  (karfiol-fehér retek pici kesudió) tálaltam.

2012. május 5., szombat

Pácolt cukkini

Rengeteget segít most nekem Ani Fhyo két receptes könyve. Sok sok apró de hasznos tapasztalat megosztással, pont azokkal melyek egybe vágnak azzal ahogy nekem kialakult a mit hogyan mikor mivel az elmúlt időszakban. Kedvencem az ázsiai receptes könyve.
Mivel mindig variálok az éppen nálam meglévő alapanyaggal általában csak ötleteket veszek másoktól így az ázsiai (indonéz kínai koreai kínai) ízek kedvelői számíthatnak mostanában néhány receptre.

Az eredeti recept szerint 8 db kisebb uborka az alap melyet beírdalunk, úgy mintha félbe vágnánk, de a két végén 1-1 cm nem elhagyunk, hogy ne essen cikkekre az egész mert nem az a cél. (10 cm es uborkánál 8 cm hosszú a bemetszés) majd fordítunk az uborkán 90 fokot és megismételjük. Az így előkészített uborkát besózzuk a vágásokat is érintse a sózás !! 2 órát állni hagyjuk. A sót és a nedvességet leöblítjük, és elkészítjük a tölteléket.

Kimchi fűszer (gyömbér fokhagyma só chili paprika pici agave szirup keveréke) két apróra vágott zöldhagyma és egy kis reszelt  retek keverékével megtöltjük az uborka belsejét. Egy üvegbe szorosan helyezve pácoljuk 1 napig szobahőmérsékleten, majd a hűtőben tároljuk.

Én cukkiniből készítettem, tökéletesen működött a recept így is.

2012. május 3., csütörtök

Érzelmi evés



Több éve foglalkoztat engem is ez a téma. Főleg mióta rájöttem, hogy elég közelről ismerem ezt a technikát ::)) Bár amióta felismertem és van bevált módszerem a kezelésére, évről évre egyre ritkább az olyan feszültség helyzet melyet így kezelnék. Úgy tapasztaltam, hogy az, hogy valaki egészségesebb étrendre vált, nem óvja meg a kísértésekről, főleg nyomás alatt sokkal könnyebb az elmének visszacsúsznia a jól ismert és az évek során begyakorolt megküzdési módokhoz.

Rettentően megörültem, pár hete amikor Nóra ismertetése alapján megvettem és azóta többször elolvastam  Victória Boutenko: 12 lépés a nyers étrendig című könyvét. Elég részletesen kitér erre a problémára. Tapasztalta hogy a lelkes nyers evők akik egy egy tanfolyamát előadását meghallgatták, de a következő évre elmaradtak, eltűntek. csak 1-2 % maradt kitartó a nyers étkezés terén.. Ekkor kezdte a szenvedélybetegek leszoktatását segítő 12 lépéses néven ismert programot átalakítani a főtt ételekről a nyers étkezésre való átállás segítésére.
 Aztán nemrég Zsu írt egy bejegyzést ugyan erről.
Carlene rengeteg hölgynek segít nem kis súlyt veszíteni, és a pár hónapja nyilvánossá tett blogok alapján olvasható hogy nagyon fontos téma ez náluk is, mert családi eseményeken, hosszúra nyúlt munka stb esetén nagyon könnyen el lehet térni a kiválasztott étkezéstől. Komoly védőhálót alakítottak ki egymás közt ilyen estekre, biztos nem véletlenül. A tegnapi bejegyzés CB től szintén ilyen. Érdemes akár webfordítóval is elolvasni.




2012. május 2., szerda

Banán nélkül






Minden rendben. Energia szintem, közérzetem frissességem ::))

Kivéve hogy a 80-10-10 ben főszereplő banánt, az elmúlt két napban sajnos rossz közérzetet okozott. Tegnap eperrel turmixoltam, egy kisebb fagyasztott banánt, délután, fagyinak ebben a nagy melegben. Nem is volt túl édes, mégis hypoglikémia szerű tűneteket okozott ((::

Szóval minden marad, de banán nélkül.

Valószínű sokan vagyunk és sok félék, ezért létezik és virul a Hippkratesz intézet, a maga minimális gyümölcs ajánlásával és a 80-10-10 módszer is napi 15-20-30 banánnal. Nekem úgy tűnik az előbbi a járható út sok sok zöld salátával.

De azért találtam olyan 80-10-10 es blogot melyben arról számolnak be hogy szintén nem tolerálják jól a banánt ő a mangóra váltott át. Na ez a veszély azért engem nem fenyeget, mert a mangó ára és elérhetősége azért nem azonos a banánéval.

Na de jön a sok hazai gyümölcs majd szépen sorban, ezekkel a trópusi gyümölcsökkel úgy is voltak fenntartásaim.