2012. március 7., szerda

Ahol most tartok

 
Tudom, ez egy receptes blognak indult, de ahogy látom kimerült a recept gyártás és nem csak nálam. Tavalyi és azelőtti sűrű bejegyzések mindenhol alábbhagytak mára, s ahogy figyelem nem csak a hazai  de a külföldi blogok bejegyzései is ritkulnak. Talán azért is mert velem együtt sokak étrendje sokat egyszerűsödött, tisztult. Néha csak gyümölcs, máskor reszelt cékla répa almával még Lajos Atya receptje szerint. Ezeket nem igazán érdemes fotózni ::))

Ezért kicsit napló szerűen (igen ezt naponta jó lenne írni, de mindig elmarad) írnék arról ahol most tartok, azokról e felismerésekről, "aha" dolgokról  amikre mostanában jutottam.

Mert a keresést azt nem adtam fel, csak  a megoldás az mindenkinek egyedi tehát amit leírok az nálam bevált de senkit nem szeretnék semmiről meggyőzni, inkább arra szeretnélek ösztönözni, hogy a botlások bukdácsolások ellenére is meg lehet és kell találni a megoldást. Most is meggyőződésem hogy az egészséghez 90% ban a megfelelő táplálkozáson át vezet az út.

Nálam akkor tud hosszabb távon működni bármi ha értem az okát. Szerintem az étkezési korlátok is ilyenek. Ha megértem (és végre megértettem) hogy mitől és hogyan lett beteg a Nagyapám és a Szüleim annak ellenére hogy látszólag majd kicsattantak az egészségtől. Miért nem érzem magam 100% ban egészségesnek, miért faggatott egy éve az indiai ayurvédikus orvos a pajzsmirigyem és hasnyálmirigyem állapotáról?  Akkor könnyebb betartanom a dolgokat. Nekem kevés az hogy egyél zöldséget és gyümölcsöt és olajos magokat lehetőleg nyersen, és mostantól életed végéig mert tele van enzimmel. De miért jó ez nekem, hogyan hat, miért lehet egészséges az aki párolva eszi ugyan ezt?

Miért nem javultam 20 év makrobiotikus étkezéssel, hisz azt is azért választottam hogy megőrizzem az egészségemet?
Miért nem beteg a környezetem, vagy kevésbé mióta D vitamint C vitamint és omega-3 at szedetek velük.
Honnan szerzem be  ezeket?
Miért fontos a Magnézium, (ne nem az amit reklámoznak, mert az fel sem szívódik sajna)
Jó-e a nyers konyhában az olajos mag, illetve tudod-e hogy mi lehet a gond ha ezt így teszed hosszú távon?
Honnan tudod vizsgálatok sora nélkül hogy glutén érzékeny vagy-e?

Sajnos nem tudok olyan szinten angolul hogy a nyers konyha mélyebb elméletéről olvassak. Ami könyv magyarul is elérhető és nem receptes akkor nagyon kevés marad. S a maradék sem vezeti végig, a betegség kialakulásának a gyökér okát, némelyik túl tudományos, vagy egyáltalán nem az.
Nyers elméleti fórumot is csak egyet találtam, de ott inkább elbeszélnek egymás mellett. van akit jó 10 éve személyesen is ismerek, de ugyan azt a lemezt szajkózza még azóta is. Kevés a szakmai tudás, sok a másik le-elnyomni vágyása. Így paleo fórumot olvastam az elmúlt időszakban és rengeteget tanultam ezekből. Néhányan nagyon komoly tudással rendelkeznek, biokémia és egyéb téren. S van is idejük, nyelvtudásuk ezzel foglalkozni, és van szándékuk ezt tovább adni!!!!  Rengetegszer érintődik témaként, példaként a nyers étkezés, sokan kb 80% ban így is étkeznek.

Szóval mostantól gyakrabban jelentkezem ...


2012. február 6., hétfő

Goji bogyó

Azt hogy mire jó nem írom ide mert rengeteg információ van róla az interneten, például itt.

Ami fontos és nemrég figyeltem fel rá én is hogy az adaptogén növények csoportjába tartozik.
A tudománynak a mai napig nem sikerült ilyen precizitású készítményt előállítani. 300 gyógynövényből mindössze 1 rendelkezik ilyen jótékony hatással, a tradicionális kínai medicina jól ismeri ezeket a növényeket. Az adaptogén növények akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott pillanatban szükségünk van rájuk. A kulcsszó az adaptáció, azaz a tökéletes alkalmazkodás.

Ilyen ismert adaptogén gyógynövény például a ginzeng, az édesgyökér,  a maca, az illatos rózsásvarjúháj, a kínai kúszómagnólia, az álombogyó, az agaricus blazei gomba, a ganoderma gomba, a goji bogyó és a noni.

Szóval ha megtehetitek, nyers-konyhában vagy nélküle fogyasszátok minden nap.

2012. január 27., péntek

Ujabb ajánlat

Hát én továbbra is a főtt és nyers étkezés között haladok, nyáron főleg nyers most több főtt étellel. Készült több nyers finomság is, de az édességek eltűntek mire fotózhattam volna őket, a zöldséges ételeim meg a szokásosak voltak. Káposzta savanyítás, pácolt saláták stb.

Ma viszont erre találtam hátha érdekel:

ide kattintva tudsz kupont venni

Fedezd fel a természetes ízeket! Ismerd meg a nyers étkezés hátterét, hatásait, két alapétel elkészítését, és kóstolj meg 6-8 fogást a Nyersétel Akadémián, Lénárt Gitta vezetésével 12000 Ft helyett 5990 Ft-ért!
Egy kurzuson maximum 20 fő vehet részt!

5990 Ft
érték kedvezmény spóroltál:
12000Ft     50% 6010Ft




Részletek:

  • Az ajánlatot az alábbi 4 kurzus egyikén válthatod be:
    • 2012-02-02
    • 2012-02-16
    • 2012-03-01
    • 2012-03-29
  • Az ajánlat tartalma: részvétel egy fő részére a "Bevezetés a nyersétkezés rejtelmeibe" előadáson, ahol 6-8 féle ételt kóstolhatsz és 2 alap étel elkészítését is megismerheted. Az ajánlat a rendezvényen 20% kedvezményre jogosít könyvvásárlás esetén.
  • A kurzusok minden alkalommal 18:00 órakor kezdődnek, és 20:00 óráig tartanak. Előzetes bejelentkezés szükséges a kurzusokra: a gitta@nyersetelakademia.hu e-mailcímen vagy a +36 30 984 8931 telefonszámon. Bejelentkezéskor meg kell adnod a 10 jegyű Napideal kódodat!
  • A kurzusokon a minimális létszám 10 fő alkalmanként. Egyszerre maximum 20-an vehettek részt a tanfolyamon.
  • Cím: Nyersétel Akadémia, 1136 Budapest, Tátra utca 11. Baloldali lépcsőház I. emelet 1. 22. kapucsengő
  • Weboldal: www.nyersetelakademia.hu
  • A Nyersétel Akadémia blogját itt, míg Facebook oldalát itt követheted.
  • További kérdés esetén hívd a Napideal csapatát a +36 30 722 1889-es, vagy a +36 1 225 0014-es telefonszámon. Írhatsz nekünk e-mailt is az info@napideal.hu e-mail címre.

Különlegességek:

  • A nyers, élő ételek tele vannak létfontosságú enzimekkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek sokkal jobban hasznosulnak ebben a formában, mint a sütött-főzött, hőkezelt ételekből.
  • Mivel a nyersételeket ma még különlegességeknek tartjuk, és sokszor némi távolságtartással kezeljük, ezért is készíti nyersétel lakomáit az akadémia, ahol az érdeklődők megízlelhetik és megszerethetik a növényi étkeket.
  • Friss ebédet, menüt is készítenek, amit meg lehet rendelni, hogy aki szeretné, naponta élvezhesse a különleges ízeket. Már a Vega Food ételszállítónál is megrendelheted!
  • Ha kíváncsi vagy hogyan készülnek ezek az ételek, vagy szeretnél jobban megismerkedni a nyers konyha rejtelmeivel az Akadémia különböző kurzusokat szervez, kezdőknek és haladóknak egyaránt, hogy minél jobban elsajátíthasd a nyers ételek elkészítésének fortélyait.
  • A növényi fogásokat fesztiválokon is megkóstolhatod. Legközelebb a 2012.02.18.-i Újpesti Egészség Fesztiválon.
  • Nézz körül a Nyersétel Akadémia webshopjában és csemegézz a finomabbnál finomabb aprósütemények, aszalványok, zöldségkrékerek, kenyerek, magvak és más finomságok közül!

2011. október 16., vasárnap

Nyersétel Fesztivál


Eljutottan két órára Kőbányára. Persze fényképezőgép nélkül, ezt a képet az interneten találtam, a tavalyi nyers étkezés világnapjával kapcsolatos cikk mellékleteként.
A kép kifejezi hogy mire vágytam volna, egy finom ebéd lehetőségre és sok jó nyugodt beszélgetésre.

Azt hittem, hogy csak a nyers étkezéssel kapcsolatos dolgok lesznek a Fókuszban a Pataky művelődési központban, nem tudtam hogy ez egy egészségnap részeként kerül megrendezésre, rengeteg árussal, kiállítóval és a hozzá tartozó dolgokkal. Ez nekem zavaró és kicsit sok is volt. Azért jó volt ismerősöket látni és velük beszélgetni és egy két finomságot megkostolni, beszerezni. A többit meg majd máshol és máskor.

Remélem hogy az a rengeteg munka amit Gittáék és segítői, az előadók és mindenki aki részt vett ebben, az megtérül majd, és egyre többen gondolják úgy hogy ezzel az étkezési móddal ismét helyre állhat az az egészségi állapot ami mindenkinek vele született joga.

2011. október 10., hétfő

Napideal és a Mannatural Ételmanufaktúra közös ajánlata


Jó bornak is és a finom ételeknek is kell a reklám. Én ma találtam erre a lehetőségre, amivel 50% os kedvezménnyel  kóstolhatunk sok sok finom élő nyers ételt !! Nem máshol mint a nemrégen nyílt Hold utcai Mannaturál ételmanufaktúránál. Én éltem vele, hátha te is élnél csak nem tudtál róla.