2011. július 31., vasárnap

Ismét Joan

Igen, megint vasárnap és hó vége. Esős szomorú vasárnap lehetett volna de így persze nem az lett, mivel Kismaroson a szokásos hó végi nyers tanfolyam ismét megtartásra került és végre én is megint eljutottam.

Mindig lenyűgöz az a profizmus amivel Joan készíti az ételeket, és az az igényesség, mellyel nem enged a minőségből. Szeretem ahogy az alapanyagokat, ízeket használja és ahogy precízen elkészíti az ételeket, megtartva és ötvözve mindazt a tudást melyet korábbi étkezési módjaiból hasznosnak vélt (makrobiotika ayurvéda stb) Mindehhez nagyszerű gépeket, és konyhai eszközöket használva, a gyönyörű tálaló eszközökről nem is beszélve.

Jó volt megint hasonló gondolkodású emberek között lenni, és végre Erikát és a férjét is megismerhettem. A jobb fotókat náluk találjátok majd mert az én fényképezőgépem lemerült és a telefonom meg nem készít nagyon szép képeket.

A jóga gyakorlás után, finom bodzás-citromos-mézes limonádét kaptunk, majd elkezdődött az ebéd készítés.
A nagy kedvencem az a "nyári leves" volt, melyet reggel pár órával előbb készített el Joan. Igazi zöldség és fűszer kavalkád volt, melyet a kesudió joghurt harmonikusan körbeölelt. Mellé Napkekszet ettünk bazsalikomos pesztóval ( könyvben szerepel budapestó néven).


Célszerű előző este elkezdeni a kesu joghurttal. Finomra őrölt kesudió (vagy áztatott hámozott mandula) az arányok 1 csésze dió 2 csésze víz. Egy éjszaka és egy délelőtt állni hagyni, másnap már kellemesen savanykás lesz az íze. Én bevallom szoktam egy jó minőségű probiotikus kapszula tartalmát is bele tenni, főleg ha gyorsabb eredményt akarok. Többen beszámoltak róla hogy nem megsavanyodott hanem megpenészedett a készítményük, sajnos ez az alapanyag rossz minőségétől lehetett.
A leves hozzávalói 1 főre : 1 evőkanál vega mix, fél evőkanál kókusz olaj , finomra reszelt cukkini hámozott apró kockára vágott paradicsom kockázott kápia paprika kukorica és uborka. Fűszerezés: édes-nemes por paprika petrezselyemzöld bazsalikom 1 teás kanál citromlé pici shoyu bors és kesu joghurt. 2-3 órát állni hagyjuk hogy az ízek össze érjenek.


Az ebéd második fogása isteni finom szedres-őszibarackos torta volt. A legjobban nekem sz őszibarackos krém ízlett, mely lemaradt a fotóról, de nagyon finom volt (Joan könyvében ott lapul a recept)


Az őszibarack krémhez. 2 őszibarackot 1/2 csésze kókusz olajat 1/4 cs mézet 1 csésze lucama port és 2 evőkanál psyllium port adtunk. Fél órára jól lehűtöttük hogy a megfelelő állag kialakuljon. Nagyon finom volt, önálló krémkánt gyümölccsel és granolával is megállja a helyét!!

Kitárgyaltuk a kamutos "kenyér" titkát is, meg azt hogy még mely gluténmentes gabonából és hogyan készíthető el a mindennapi kenyerünk. Itt éppen aszalásra készíti elő Joan a cipókat ::))


A vacsora: Lasagna (könyv 152. oldal) kesu és mandula sajt ( a készítés fázisait is átvettük) átmeneti rizses saláta, karfiolos zöldséges saláta, zöld saláta és őszibarack csatni volt.

A lasagna titka egy jó minőségű zöldség hámozó, mellyel nagyon vékony, szinte átlátszó csíkokat lehet szelni a cukkiniből!!

Remélem még sokszor eljutok, de legalább kéthavonta jó lenne ::))

4 megjegyzés:

Ungvári Szilvia írta...

Vele még csak egyszer találkoztam, valamelyik nyersétel-találkozón, de egyszer elmennék hozzá!

Sütő Mónika írta...

Hmmm! De jó Neked! Pedig vasárnap már itthon voltam, csak család meg ilyenek...na most kedvet kaptam egy kis Joan-os leveshez, holnap ebédre készítek én is! Nálam is kezd érni a szeder, de egy kis napsütés biztos meggyorsítaná a folyamatot, én is szeretnék már egy finom szedres tortát!:-)

ezisén írta...

Szilvi!!
Én szeptember végén tervezem hogy megyek, (25. esik) Ha az segíti az oda jutásod szívesen felveszlek valahol Budapesten. Vagy 11-re kell odaérni ha jógázunk, de mehetünk 12-re is. Előtte egy órával kell találkoznunk, hogy időben kiérjünk. Általában 18-ig tart, kb 19-órára érünk vissza Pest közepére (forgalomtól függ én vasárnap a Forma 1 miatt nagyon kifogtam) Ha van így vonatod, és lehetőséged akkor gyere.

ezisén írta...

Mónika!
Hiányoztál, jó hogy itt vagy!!

Itt mi jót teleltünk, lassan minden elvemmel ellentétben szolárium bérletet veszek ((:: annyira hiányzik a napsütés..