2011. január 19., szerda

Kérdések

Sziasztok!

Nem saját recepttel jövök, mert bevallom, hogy nagyon egyszerű a mostani étrendem, zöld levek és saláták valamilyen aszalt kenyérrel Gitta ,  Joan és az internet recepttárából ::)

Még a decemberi potluckon beszélgettem többekkel és néhányan emlegették a Paleo diétát  amiről én keveset tudtam akkor. Annyit igen, hogy húsos étrend így a szőnyeg alá söpörtem. Mostanában egyre több helyen ütközöm bele ( egy bulimiás társam pl. azért vágott bele mert többen a diéta hatásaként felhagytak e káros szokással, és pár hete ő is tünetmentes) így elolvastam a könyvet. Mivel eddig akár hány könyvet olvastam az mindig hihető volt számomra, most inkább a testemre hallgatnék ::))Nem vagyok szakember, és érdekesek az orvosi kutatások és eredmények de valahogy mindig bebizonyosodik idővel ugyan annak az ellenkezője is, így érdekelne a véleményetek.

Amit mi a nem ajánlott részből fogyasztunk a hüvelyesek, csicsóka és hajdina. A nem kívánt lektinek csíráztatva elpusztulnak? Mi a Ti véleményetek, információtok  erről.

3 megjegyzés:

Gitta írta...

Szerintem mindenkinek jót tesz, ha elhagyja, vagy legalábbis csökkenti a gabonafélék, tejtermékek fogyasztását.
A hagyományos konyhával az a baj, hogy túl nagy mennyiségben használja a búza és az állati eredetű alapanyagokat.
Ha nagyon keresnénk, találnánk sok sok kutatási eredményt, ami azt támasztja alá, hogy a hús is ugyanilyen káros, csak erről a paleolit nem beszél.
A hajdina nem tartalmaz glutént, lektinről nem tudok.
A nyerskonyha használ gabona csírákat, hüvelyes csírákat, de csak kis mennyiségben. Én szinte alig. Egyedül a hajdina kivétel, mert azt eszem majdnem minden nap.

Azzal pedig csak egyet tudok érteni, hogy a lényeg a változtatás, mindegy, hogy paleo, vagy nyers, csak a hagyományos nyugati-magyar étrend NE!

Sütő Mónika írta...

Már régebben olvastam a könyvet így van ami kiesett... Ami megmaradt, hogy a tejtermékeket letette, egyedül a sajt amit emberi fogyasztásra alkalmasabbnak talált. Na én ezzel már jó ideje ösztönösen így voltam. Egyetértek Gittával, nem kell aggódni, mert nem eszünk akkora mennyiséget gabonafélékből, hüvelyesekből. Lektinek szerepe kevésbé lehet fontos a nyerstáplálkozásnál. Ezt hallgasd meg, ad egy kis hitet, hogy amit csinálunk az működik:-)
http://www.elo-etelek.hu/

ezisén írta...

Gitta Mónika!

Köszönöm szépen! Számomra az is megnyugtató, hogy makrobiotikus blog alig van, nyers-élő csak itt nálunk is rengeteg, határon kívül meg számtalan ::)) Ennyien nem tévedhetünk.