2011. február 11., péntek

Kókusz

A héten már kifogytam az itthoni zöldségekből így meglátogattam kedvenc zöldségesemet a Budafoki piacon. Ami nagyon drága, és nem nagy mennyiségben fogyasztott zöldség gyümölcs azt nála vesszük nem a bio piacon.

Én most vettem először friss kókusz diót. Még jó, hogy más vevő nem volt rajtam kívül így beavatódtam a kókusztej fogyasztás és dió feltörés rejtelmeibe. Gondolom nem mondok újdonságot, hogy a kókusztej íze mennyei ::)) Csak elég szűken mérik, pedig végig lötyögtettem az összes kitett diócskát, hogy a hang alapján el tudjam dönteni melyikben lehet a legtöbb finom nedű.

A tisztítása is könnyebb volt mint gondoltam. Na és az ár-kókusz kinyerési arány is nagyon kedvező volt, nem tudom eddig miért nem vásároltam frissen:

Ezek már a hét végére készült sima golyócskák a friss kókuszbelet nyers kakaóval és  meedjol datolyával turmixoltam össze, végül őrölt kókuszba hempergettem.

Mert a héten az is kiderült, hogy drága "Gyula úr" ezt is árul, már sok sok éve csak én nem vettem észre ((:::  Mentségemre legyen mondva, hogy amit Gyula Úr nem árul az a zöldség-gyümölcs nem is létezik ::)) Így állandóan a bőség zavarával közdük nála, na és a sok sorban álló vevő sem teszi lehetővé a csevegést általában.  Szóval igen árul állítólag évek óta a nem a Bio piaci 6500 -7000 Ft os hanem a város széli 2800 Ft / kg os áron.Aki ért hozzá tudja, hogy nem permetezik a datolyapálmafát semmivel, így bár nincs bio minősítése ez utóbbinak, attól még nyugodtan fogyasztható. Az én bél rendszerem elég érzékeny, így jó teszt alany vagyok. A bolti tálcás datolyát amit valószínű kezelnek talán cukorral is, nem tudom megenni, ebből 1-2 szem délután, átsegített a holt ponton, na és az a finom karamellás íze ::))

6 megjegyzés:

Norka írta...

Fiatal kókuszt kaptál, vagy a barna szőröset?

ezisén írta...

Norka: barnát, kemény bundában, fiatalt is lehet kapni nálunk???? gyanítom, Kulináris ::)))??

Sütő Mónika írta...

Szépek!
Ügyes vagy, hogy ilyenbe belevágtál!!
Friss kókusz..
Te törted fel? Amikor kiszedted a belsejét azon is van egy barna réteg, azt is belereszelted?

Igen a tálcás datolya az csupa cukorszirup, fúj! Ha megnézed csillog-villog tőle.

Az a kis herendike is bájos:-)
Emmácska biztos szívesen elkobozná( ja meg én is), mindene a pillangó!:-)

ezisén írta...

Igen friss kókuszdió:

1/ ha többet árulnak mindet meg kell nézni, felveszed a füledhez téve lötyögteted,--- van amelyikben már alig van tejecske, de van amelyik ígéretes na azt kell megvenni.
2/ van 3 szemecske rajta, ott a környákét kell kicsit késsel megvakarni, hogy amikor dugóhúzóval a szemecskébe böksz ne menjen bele kosz .
Ez nekem is ment mert ahol a szemecske ott vékony a héja. Én két lyukat fúrtam aztán szívószállal kiszedtem az ajándékot::)
3/ Egy olyan szék-asztal sarkára kell a diót tenni amit nem sajnálsz (nekünk van egy IKEA-s két lépcsős stabil székünk arra tettem) de úgy hogy a dió fele nem érintkezett a székkel, kb 1/3 a szabadon volt) Itt jött a kalapács helyett a hús klopfoló. Egy ütéssel ketté törte a Férjem, könnyen kijött a belseje.
4/ Igen van azon egy vékony barna héj azt krumpli hámozóval leszedtem.

Picit macerásabb de szerintem megéri. Itt 280 Ft volt kilója, és kb 1 kilós 1 db.

Sütő Mónika írta...

Köszönöm!

Krumplihámozó, nagyon ötletes.
Megyek is vásárolni:-)

kóóókuusz

Sütő Mónika írta...

Szia!
Na milyen a ruha? Sikerült választani? Titok? Milyen volt Emmával? Mi történt?

Írj ha ráérsz...