2011. március 5., szombat

Csalamádé




Olyan sok gyönyörű nyers receptes oldal van  már magyarul is, ezért én úgy döntöttem, hogy csak akkor írok be receptet ha az tényleg hasznos lehet másoknak. Kicsit visszakanyarodok a kiindulási ponthoz és az úton levésemről a nyers konyhában írnok. Kevés ilyen oldalt találtam magyarul, annál többet angolul. Lehet csak engem érdekel hogy az olyan akinek nem egyenes az útja, és lassabban, bukdácsolva halad, az hol tart.

Böjtről
A múlt hét tiszta kudarc volt. Bevallom minden nap azzal kezdtem hogy én most belevágok egy 92 napos lé ünnepbe. Rettentően vonz, ez tény. Az elmúlt évek hordaléka itt nyomja a lelkem, elmém és persze a testem is amitől meg kell hogy szabaduljak. Aztán valahogy ez az elhatározás már délben de legkésőbb olyan feszültséget okozott, mely evésbe torkollott és nem is nyersbe ((::  Vagyis a túlevésem mely ellen be akartam vetni ezt a 92 napot erősebbnek bizonyult. De hát ez is csak egy tapasztalat. Most így nem ment de megy majd máshogy.

Így most kisebb lépésekkel fogok haladni. Mielőtt nem köteleztem el magam semmilyen rendszer mellett minden tavasszal böjtöltem. (Az ember magától sokkal bölcsebb ::) Az elsőt egyszerűen Oláh Andor Reformkonyha könyvében található 10 napos böjt leírása szerint (1989-ben) végeztem. Nagyon meghatározó az emléke azóta is annak a megfoghatatlan könnyűségnek amit akkor és azóta többször is éreztem. 
Aztán újabb információkkal lettem gazdagabb pl. hogy egyedül böjtölni veszélyes, csak orvosi felügyelettel ajánlott, így pár évvel később a Melissa központ hirdetett orvosilag felügyelt 21 napos böjt végeztem. A központ akkor még a Ménesi úton volt. Az orvosi felügyelet nem állt többől mint amit bármely böjttel foglalkozó könyv leír tehát egy tapasztalattal gazdagabb, jó pár ezer forinttal szegényebb lettem. De legalább tudom, hogy mire kell figyelni, mire számíthatok. 
Persze ha olyan ajándék hullik az ölembe, mint pár éve amikor a Napsugár-ban böjtöltem, annak most sem tudnék ellenállni, de ez a veszély nem fenyeget. Pár napos búzafű böjtre viszont idén is készülünk egy Barátnőmmel a Zengőnél, a hónap végén. Kicsit nehezebb csak mert nincs személyzet, de levet préselni, teát főzni mi is tudunk. A Zengőn meg olyan nyitó női energiák vannak, na nem a beton toronynál, hanem mögötte a kerek romnál, ha arra jártok feltétlen üljetek ott le!!

Kávéról
Hol szoros hol lazább kapcsolatba kerültem ezzel a nem egészséges nedüvel. Hiába a tudás még dr Török Szilvesztertől, hogy egy kávét a máj 1 napig méregtelenít a szokások, vonzódások erősebbek.

Az elmúlt hónapokban elmaradhatatlan a reggeli-délelőtti  turmixolt zöld lé ivás, általában fél liter (alma + zöldek+ uborka+ meg ami még van) Ez akkor is így történt ha a napi étkezésem aztán nem lett 100% ban nyers. Hogy ennek vagy a Joan , Norka és több külföldi internetes oldal által javasolt reggelinek köszönhetem-e ( ihatóan forró víz+citromlé+cayenn bors keveréke) azt nem tudom. Az is jó érzés hogy ez nem erőszak és harc következménye, egyszerűen nem merül fel a vágy a kávé után.


Nyers főző tanfolyamok
Tervezem hogy mindenkit meglátogatok,:
-Joan után vagy nagy vágyásom. Részben a sok közös vonás yoga makrobiotika ajurvéda miatt, részben valami belőle sugárzó erő miatt amit nem tudok megfogalmazni. Sajna a találkozás eddíg még nem jött össze.
- Vali nyers konyha technikai, szakmai tudása kimagasló lehet hogy hozzá hamarosan -talán holnap?? eljutok
- Gitta-tól is bőven lenne mit tanulnom, remélem egyszer ez is összejön.

6 megjegyzés:

Gitta írta...

Erika, én várlak szeretettel!

Norka írta...

Joanhoz is gyere/menj el mindenképp, tényleg fantasztikus személyiség.
Én is lassan böjtbe kezdek.
Megértelek, tudom, hogy milyen nehéz, amikor igatából az egyensúlyt keressük, de még mindig a szésőségek között vergődünk. Elvonulni, megvonni mindig könnyebb (ez a másik véglet), mint a mindennapjaink folyamatában megvalósítani harmóniánkat. De hiyzen éppen ezt a feladatot választottuk. És itt a tavasz, itt az újjá születés, feltámadás lehetősége:))

Norka írta...

Még szép, hogy bízol magadban:))
Én Veled vagyok:)

Zsuzsi írta...

Szia!

Hadd kérdezzem meg, hogy ez a Melissás böjt amolyan teaböjt féle volt? Vagy préselt leveket is ittatok?

ezisén írta...

Szia Zsuzsi!
Léböjt volt. Dr Balaicza Erika akkor jött haza Németországból, egy természetgyógyász klinikáról. A módszert könyv alakban is kiadták A gyógyító böjt címmel. Ez a könyv az: http://webshop.animare.hu/a_gyogyito_bojt+98537.html Ami itt le van írva mi is ezt csináltuk. Otthon böjtölt mindenki csak találkoztunk hetente kétszer. Valójában ez a "módszer" a bevált mindenhol. A Napsugár életházban is ez a menet.
Préselt levek, teák (vese máj támogatására) sok - sok víz, kötelező mozgás, keserűsó vagy beöntés a bél tisztításra, napi rendszeres bőr tisztítás (lufa szivacs, infra szauna kinek mi elérhető) . Utóbbi időben sokan hozzá veszik a búzafűlevet és sok préselt zöld levet is.

Zsuzsi írta...

Köszi a válaszodat! A könyvet én is olvastam korábban, tulajdonképp a legtöbb helyen nagyjából ugyanaz a léböjt, de nagyon nem is lehet más:)