2011. március 22., kedd

Mire figyeljünk tisztító, gyógyító diétázás során

Ebben a 40 napban sokan sokféle módszert követünk, még a nyers konyhán belül is. Mivel nálam 3 napra kiütéssel győzött az influenza, (vagy mondhatjuk hogy felerősödtek a tisztulási tüneteim ::)) így újra olvastam a nyers konyhás könyveimet, főleg az elméletet.
Meglepetéssel tapasztaltam, hogy ahogy mostanában eszem az pont egyezik egy nyers tisztító étrenddel, ahogy azt Joan van Rooijen könyvében szépen összefoglalja. Talán van akinek hasznos lehet ezért bemásoltam.

A tisztító, gyógyító diétázás során figyeljünk az alábbi szempontokra:

1. A hangsúly legyen a zöld leveles zöldségekből készült leveken és zöld smoothie-kon. A zöld zöldségek a legkiválóbb méregtelenítők, nem pedig a rákgyógyító diétában alkalmazott ételek: a gyümölcsök, a sárgarépa- és a cékla lé.
A zöld zöldségekből készített préselt leveket, a turmixolt táplálékot, mint például a zöld smoothie-t a legkönnyebb megemészteni. A lépréselés és a turmixolás segít testünknek energiát megtakarítani. Ezt az energiát inkább méregtelenítésre használjuk fel.
2. A méregtelenítéshez elvben minden zöldség és csíráztatott mag jó, kivéve a túlságosan édes, keményítőtartalmú zöldségeket, a gabonából és a babfélékből származó csírákat.

3. Gyümölcsöt egyelőre ne fogyasszunk, kivéve az erősen tisztító hatású citromot és lime-ot és a keményítőt nem tartalmazó és nem édes úgynevezett gyümölcszöldségeket (paradicsom, paprika, cukkini, uborka, nyári tök).

4. Fogyasszunk esszenciális zsír- és fehérjetartalmuk miatt dióféléket és magvakat és azok olaját, (olíva-, lenmag-, kendermag-, szezám-, mandula-, tökmag-, napraforgóolaj) de ehetünk avokádót és fekete olívabogyót is. Nagyon fontos (a hagyományos étrendben gyakran hiányzó omega 3 tartalma miatt) a f őrölt lenmag, a kendermag, a chia-, a psyllium-, a salbamag és (kis mértékben) a dió fogyasztása.
Az omega 6 és 9 minden diófélében és magban megtalálható.
Néhány nyers étel-szakértő tanácsolja, hogy a méregtelenítés időszakában ne használjunk se olajat, se zsírt, különösen akkor ne, ha súlycsökkenést szeretnénk elérni. Mások állítják, hogy kis mennyiségű zsírra szükség van a méregtelenítés során is.

5. A tengeri hínár, a chlorella, a spirulina és a kék zöld klamath alga, mint szuper táplálék (különlegesen gazdag értékű táplálék) fogyasztható.

6. A méregtelenítési időszakban magas cukortartalma miatt ne fogyasszuk az esszen ciális aminosavakban egyébként nagyon gazdag virágport.

7. A mozgásgyakorlatok fontos részei a méregtelenítési folyamatnak.


Mindenkinek más megy könnyen, nekem ez a "zöldezés" esik nagyon jól. Mostanában ez a vacsorám is.



Nincsenek megjegyzések: