2012. március 30., péntek

D vitamin


Mikor először olvastam a paleolit táplálkozásról semmi nem ragadott meg belőle. Sőt, az egészet ellenszenvesnek találtam és mereven elzárkóztam az egésztől, antipátia alapon érzelmektől vezérelve ((::
Aztán néhány ismerősöm elmélyedt a témában. Azon kívül hogy a nyers étrendnél jóval enyhébb megszorításokat követelő módszerrel egészségi állapotuk jelentősen tartósan és folyamatosan javult, tőlük kezdtem a vitaminokról és az omega-3 ról fontosságáról hallani.
Leginkább a D vitaminról olvasottakat tudtam elfogadni. Persze az is kellett hozzá, hogy megnézessem a D vitamin szintemet. Na nem a háziorvosnál. Beruháztam magamba 3000 Ft ot, mert ennyibe került a vizsgálat, mely bizony D vitamin hiányt mutatott ki nálam.
Nem szeretnék itt szakmai cikkek idézésébe fogni, hogy mit okoz a D vitamin hiány, és mitől véd a megfelelő szint http://www.jomtom.hu/alternativ_terapiak_D_vitamin_hiany.html
http://dvitamin.hu/index.php?do=d-vitamin-cikkek&id=55
Csak röviden:
Ha megfelelő mennyiségű D-vitamin van jelen szervezetünkben, akkor az nemcsak a csontok egészségére van jótékony hatással, hanem elősegíti az izmok megfelelő működését is. Emellett csökkenti a valószínűségét az időskori szellemi leépülés és a szklerózis multiplex kialakulásának, de segítségével elkerülhetőek és a rák bizonyos típusai (emlő-, vastagbél- és prosztatarák), valamint a diabétesz is.

Én magam tavaly októbertől április közepéig fogyasztottam napi 1 kapszula 2000 NE D vitamint (ez kevés volt de nem mertem nagyobb dózist használni hisz így is 5* többet szedtem mint a hivatalos orvosi ajánlás). Aztán  idén már bátrabb voltam, és novembertől- mai napig 5000NE s kapszulát fogyasztok, sőt ha influenzás emberek közé vetődöm akkor 2-3 napig 10.000 NE t használok. Ebben segített hogy hozzá jutottam olyan kapszulához mely egyben tartalmazza ezt az adagot, vagyis elég napi egy kapszulát bevennem. (2011-ben ősztől tavaszig 3* voltam influenzaszerű állapotban, idén egyszer sem, igaz ha éreztem, hogy valami készülődik pár napra felemeltem az adagolást+ nagy mennyiségű C vitamint is szedtem)
Csak a tények kedvéért. 2012-februárjától már napi 2000NE a hivatalos magyar orvosi ajánlás. Hát ez nem 400NE ami korábban volt, és elgondolkodtat azon, hogy ezek a hivatalos ajánlások kit és mit védenek, ha egyszer csak lehet valaminek az ötszörösét is ajánlani.

"Mit tehetünk?
Ne higgyük, hogy a patikában kapható nevetséges mennyiségű vitaminokat tartalmazó multivitaminok bármire is jók. Ezeket szedni pénzkidobás. D vitamin kis kiszerelésben kapható vitaminboltokban vagy külföldön. Az ára nevetségesen olcsó, filléres termékről van szó. Az influenza elleni védekezéshez felnőtteknek napi 4000-5000 NE D vitamint kell szedni, gyerekeknek 13 kilogrammonként 1000 NE-et. A D vitamin szedése 10 000 NE felső határig hónapokon át biztonságos. A D vitamin szedése megvéd, vagy enyhe lefolyásúvá teszi az influenzát. Mivel az újabb influenza a tüdőt támadja meg, fontos tudni, hogy a D vitamin kifejezetten védelmet nyújt az alsó légúti megbetegedésekkel szemben is. Csak emlékeztetem az imént olvasottakra: 104 nő 2000 NE D vitamin mellett egy éven át nem betegedett meg sem náthában, sem influenzában."

"Lillus hsz a fórumról
A vitamin és betegség témához még én is elmondom a tapaszatalataimat.
Az én gyerekeim ősz óta szedik a D vitamint. régebben halolajat, C vitamint meg Béres cseppet szedtek. A Bérest nagyon ajánlják, szedtük is szorgalmasan, de nem volt olyan szezon, hogy ne lettek volna többször is betegek. Bérest mi elhagytuk.
Kb 1 hónapja a nagy havazáskor mindkét gyerekem meghűlt. Mindegyiknek torokfájós tünetei voltak. Szerencsére 2 nap hószünet volt az isiben, így ráértem kúrálni őket. Kaptak kicsit több D vitamint, óránként C vitamint, koriandert. Meg ezt a szopgatós tablettát is
www.iherb.com/Now-Foods-Elderberry-Zinc-90-Lozenges/555?at=0
Rendbejöttek, pedig a nagyobbik fiam még soha de soha nem úszott meg egy torokfájást egyetlen este alatt...
A héten a kicsi gubbasztott két napot is esténként. Bevette a bogyókat szépen és rendbejött.
Vannak pedig vírusok az isiben, sokan hiányoznak.
Nem kapnak ugyan tejet gabonaféléket, a cukrot is igyekszem mellőzni, de az étrendjük a paleohoz még sehol sincs.
Szóval én is a vitaminokra voksolok!!!"


A vicc az egészben, hogy normál esetben nem lehet D vitaminhoz jutni, mert olyan mennyiséget nem írnak fel, (nekem legalábbis nem sikerült) hogy használjon is.   

Én a Vitaminkirálytól vettem tavaly a 2000NE-t 2500 Ft/90 kapszula. Aztán kampányoltam a családban idén ősztől a D vitamin mellett és jobbnak láttam a gyerekek kezébe nyomni 1-1 doboz D vitamint. De hat felnőtt +1 gyerek megfelelő mennyiségű D vitaminnal történő ellátása azért nem egy olcsóság.

Ekkor lépett az iherb az életembe. Mivel harmad áron kétszeres dózishoz juthattam, igaz hogy le kellett győznöm az internetes rendeléssel kapcsolatos félelmeimet, de aztán vettem egy nagy levegőt és kipróbáltam.  Nekem már több rendelésem rendben megérkezett.

Most március 31-ig 10 USD kedvezményt kapsz ha regisztrálsz (kódom SEJ758 de sok más kód van az interneten ha rákeresel, nem az enyém a lényeg) 60 USD felett ingyenes a légi posta. De ha mást nem rendelsz akkor is csak 4 USD a légiposta díja, és átlag két héten belül megérkezik a küldemény.

http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best-Vitamin-D3-5000-IU-360-Softgels/36580

Ha csak ezt rendeled semmi mást akkor is egy évre való D vitaminhoz jutottál (még úgy is hogy a nyári hónapokban nem szeded, tél végén meg duplázol) 7 USD árán ami 2000 Ft on belül van !!!!  

Ja és ingyen termékmintát is válasszál a csomagba akár nyers vitamint,http://www.iherb.com/Garden-of-Life-Vitamin-Code-Raw-Whole-Food-Multi-Family-4-UltraZorbe-Veggie-Caps/41783

 akár super greens kóstolót 

http://www.iherb.com/Special-Madre-Labs-Midori-Greens-3-g-0-10-oz/24209      
 vagy csokit 

http://www.iherb.com/Madre-Labs-CocoCardio-26-oz-7-5-g/39538

 vagy akár ezt az angol nyelvű enzimes könyvet 25 USd helyett ingyen 

http://www.iherb.com/Books-Everything-You-Need-to-Know-About-Enzymes-by-Tom-Bohager-315-Pages-Hard-Back-Book/16502

vagy bármit a rengeteg ingyen mintából.

Általában e mellé is tesznek még egy ajándékot a csomagba ::))

1 megjegyzés:

Szamóca írta...

De jó, hogy írtál erről!
A húsfogyasztásra biztatást leszámítva nekem tetszett a paleo könyv és épp a napokban jutott eszembe, hogy a D vitaminos részt újra kéne olvasnom.
Egész nap gyerekek között vagyok és állandóan összeszedek tőlük vmi betegséget, amit általában 2-3 nap alatt kiheverek, de az utóbbi időben rendszeresen ráhúzódik a tüdőmre és hiába érzem jól magam, hetekig képtelen vagyok még sportolni, mert a tüdőm hörög és fáj.
Azt hiszem, D vitamint kéne szednem nekem is. Nagyon jó a link, ahonnan rendeled. Köszi, hogy megosztottad!