2011. január 27., csütörtök

Miszó leves




Valószínű azért mert évekig éltem Michio Kushi féle makrobiotikus étrenden nagyon megszerettem a misót. Leggyakrabban levesként fogyasztottam korábban is. Bevallom hiányzott a nagyon finom jellegzetes íze. Aztán végig gondoltam, hogy miért is ne ehetném. Csak azt az egy szabályt kellett kiiktatnom ahogy a készítését tanították, hogy a végén tesszük a forró levesbe és 2-3 percig főzzük.
Ezt már akkor sem értettem, hogy egy fermentációs eljárással készült 2-3 évig érlelt alapanyagot nem mindegy hogy lobogva vagy gyöngyözve forralva főzzük-e, mert vélhetően így sem úgy sem marad benne sok az eredeti enzimekből, na de ez már úgy is a múlt.

Így most sárgarépát és egy pici gyömbért vágtam vékonyra, azt pici sóval (mert a miso is sós)  olajjal bepácoltam. Aztán délben a kb 40 fokosra melegített vízben elkevertem egy púpozott teás kanál misót, és összekevertem a zöldséggel. Csíkozott norival tálaltam.

10 megjegyzés:

Sophia írta...

Nézz be hozzám, adni szeretnék...

Sütő Mónika írta...

Szia!
Hogy vagy? Nekem nagyon jó ez az étrend, élvezem. Szerintem csinálom tovább és maradok 100% nyers. Sőt testvérem is mondta, hogy lehet jövő héten is szeretné csinálni?!

Szóval voltam szerdán egy Kati nevű (73 év körüli) csodálatos hölgynél. Tata után lakik egy kis faluban. Olyan kisugárzása van, sokkal fiatalabbnak néz ki, nincs egy ősz hajszála...ahol lakik mellette a hegyen 1983- ban, (ha jól emlékszem) volt Mária jelenés. Gyermeknek jelent meg.
Neki 12 évesen jelent meg Jézus, aztán Mária is ill. az Atya. Folyamatosan kapcsolatban van Velük, előre tudja a katasztrófákat...
Volt idő amikor 500 fős csoportokat is vezetett a Hegyre ahol Mária megjelent, még a TV is ott volt. Most az égiek nem engedik. Egyedül él kis lakásában és akik megtalálják, azokat fogadja.
Biztos hallottál 2012-ről ill. arról, hogy a végső időket tapossuk...
Az Atya azt üzente a hölgyön keresztül, hogy imádkozzunk Földünkért, hogy megmaradjon és mi is megmaradhassunk. Ezt égő szívvel tegyük, hatalmas vággyal, hittel,hogy ezek a szívek körbefogják és összetartsák a Földet, és imádkozzunk a lelkekért, mentsük aki menthető.
Sok a hitetlen, aki hazugságban él...kell egy bizonyos számú jó, hogy a mérleg nyelve átbillenjen. Ha nem, akkor tudod, 2 paraszt áll a mezőn az egyik eltűnik a másik marad...
Ez a lényege annak amit közvetített. Még idéz a Bibliából is azt előkeresem aztán megírom. A végső időkre vonatkozik, Tesszalonikiaknak Írt 2. levélben van azt hiszem.
Mit gondolsz? Bolondság?

ezisén írta...

Szia!
Nagyon jól vagyok én, is és természetesen folytatom!!! Sokkal több az energiám és egyáltalán csak felső fokban tudok nyilatkozni, pedig a héten nem is sokat mozogtam, szóval ez csak jobb lehet.
Nem gondolom bolondságnak. Sőt biztos vagyok a változásban. Nézzél körül csak a nyers világban nem az én korosztályom, hanem a tiéd keresi már a változást, tehát már most érzitek sokan hogy úgy nem jó ahogy van.

Az hogy a változás milyen szintű és mértékű lesz azt úgy sem tudjuk. Az önzetlen, ima és meditáció az mindig segít. Oda kerül ahol szükség van rá ::))

Ma megyek Gittához, majd mesélek.

Sütő Mónika írta...

De jó neked! Én is szívesen mennék...csak kicsit messze van. Tervezem, hogy megint megyek hozzá, majd szólok előre aztán akkor találkozhatnánk:-)

Igen, én is így gondolom, csak sajnos sokan aszt mondják, bolondság...

ezisén írta...

Igen tudom ez az ország kicsit fej nehéz ((:: Jó lett volna ha jöttél volna. Én másodszor voltam, de szinte most 80% ban olyanok voltak akik kezdeni szeretnék. Ami persze jó, én viszont szívesen beszélgettem volna olyanokkal akik már régebb óta csinálják.
De nem baj, most így alakult.
Rengeteg étel volt nagyon finomakat csinált Ákos, és Gitta. Biztos lesz majd kép Gittánál , én sajnos minden technikai eszközt itthon felejtettem ((::

Sütő Mónika írta...

Sophia, már tett is fel képeket, de biztos már te is láttad...
Én még csak 1x voltam Gittánál, akkor is sok volt a "kezdő". Nem tudom pontosan mennyi a magyar nyers evő, de valahol nagyon durva számot láttam, talán max 100 ha van Magyarországon.?

Horváth Adrienn írta...

SzEra: Megkérdezhetem, hogy miért hagytad abba a makrobiotikus életmódot?

ezisén írta...

Persze hogy megkérdezheted ::))
Egy komoly betegségből gyógyultam ki a makrobiotikával. Belemerültem a kínai jin-jang és 5 elem tanba, shiatsut feng shuit tanultam a makrobiotikán kívül. Aztán pár éve stagnált az állapotom. Távoli a betegségem, de mégsem éreztem magam kirobbanó formában.
Nem tudtam miért, nehezen hagytam fel a makrobiotikával, de nem bántam meg (és persze örülök hogy egy csomó makrobiotikus alapanyag itt is előfordul)

Most úgy gondolom, hogy ahogy változok spirituálisan, úgy változik az étkezésem. Szép lépcső vezet felfelé. De nincs rossz vagy jó. Ki hol tart éppen azt valósítja meg.

Horváth Adrienn írta...

SzEra: Nagyon elgondolkodtató, amit írtál. Én sajnos sokszor letérek a makrobiotika útjáról is... Mostanában én is nagy érdeklődéssel nézegetem a nyers kosztos oldalakat, könyveket, de egyenlőre még a makrot érzem közelebb a szívemhez. Veganság egy biztos pont, erről nem igen térek le már az életem során, a többi meg eldől.

Ahogy írtad, ki hol tart. Én mindenben benne lábaskodom kicsit. :S :) Nem baj, majd megtalálom én is az utamat...

ezisén írta...

Hát én is letértem néha ((:: ami nekem nagyon komoly bűntudatot okozott. Ez többet ártott mint amivel letértem. Remélem Te nem így éled meg a "letéréseket".

Drukkolok!!!!