2011. január 9., vasárnap

Nori chips


Több helyen találtam receptet az interneten, például itt és itt is. Sokáig nem kedveltem a norit, pedig a makrobiotikában is gyakori alapanyag. Aztán lassan megbarátkoztunk, mi több megszerettem az ízét. Mióta nem a makrobiotika szerint étkezem nem használtam, így megörültem amikor rátaláltam erre a receptre. Az algák rengeteg ásványi anyagot tartalmaznak, érdemes rendszeresen fogyasztani őket.

Csak röviden:
A Nori nagyobb mennyiségű C vitamint tartalmaz, mint a friss narancs.A vitamin tartalma vetekszik a spenóttal, és jelentős a B vitamin készlete is.Aminósav tartalma hasonló a zöldségekéhez. Olyan anyagok is kimutathatók benne, melyek segítik a máj működését, és karbantartják vér koleszterinszintjét.
Emellett számos ásványi anyag van benne, melyek a sejtfunkciókhoz nélkülözhetetlenek, például cink, szelén, mangán stb.
A Norival végzett kutatások azt sejtetik, hogy bizonyos hatóanyagai gátolják a rákos daganat fejlődését.Egyszerű az elkészítése. Az alap egy jó minőségű nori lap csomag,

és a kedvenc mag krémed (nekem áztatott napraforgómag, shoyu, fokhagyma, és pici citromlé, krémesre turmixolva) elterítve a nori lapon. Fontos hogy az alga lap sima, fényesebb fele az asztal felé legyen (ha van bambusz tekerő akkor arra helyezve, de e nélkül is simán elkészülhet), az érdes fele legyen felül, és erre kenjük a mag krémet. Feltekerés előtt a tőlünk messzebb lévő oldalát picit meg kell nedvesíteni, hogy amikor összegöngyöljük, jól össze tapadjon a tekercsünk. Majd mehet az aszalóra.

Én kicsit vastagabbra kentem, így a szárítás végén felszeleteltem a rudakat, hogy jobban és gyorsabban kiszáradjanak.

Nincsenek megjegyzések: